ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Με αφορμή την αυταρχική απόφαση της προέδρου της αυστριακής Βουλής Μπάρμπαρα  Πράμερ  να ματαιώσει - λογοκρίνει την παρουσίαση του «Μαουτχάουζεν» του Μίκη Θεοδωράκη στην τελετή μνήμης των θυμάτων του Ναζισμού, η Αγγελική Κώττη στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» έγραψε:

«Εξοργιστική, απαράδεκτη και προσβλητική είναι η απόφαση της προέδρου της αυστριακής βουλής. Ενός προσώπου που έχει θεσμικό ρόλο στη χώρα του, άρα θα πρέπει να τηρεί μια γραμμή δημοκρατικότητας στις όποιες αποφάσεις και ενέργειές του. Και είναι διπλή η προσβολή, αφού «αγγίζει» και έναν τεθνεώτα, που είχε μαρτυρήσει σε ναζιστικό στρατόπεδο, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη.

Το «Μαουτχάουζεν» έχει σαφείς αναφορές στο δράμα των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης που είχε γράψει τους στίχους, έβλεπε γύρω τους συγκρατουμένους του. Γι' αυτούς έγραφε στο «Ασμα ασμάτων» πως είχαν «κίτρινο άστρο στην καρδιά». Για όλους τους έγκλειστους, που ονειρεύονταν την Ελευθερία και μάχονταν να διατηρήσουν την Ζωή και την Ανθρώπινη υπόστασή τους είναι γραμμένος «Ο Αντώνης». Για εκείνους που δεν παραδίδονταν γράφτηκαν οι στίχοι «άμα τελειώσει ο πόλεμος μη με ξεχάσεις/ στο λατομείο ν' αγαπηθούμε/ σ' όλα τα μέρη του θανάτου/ μέχρι ν' αφανιστεί η σκιά του.»

Ο Μίκης Θεοδωράκης, μια ζωή στο πλευρό των κατατρεγμένων, στηλίτευσε τη συμπεριφορά του κράτους του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους. Αυτή είναι η αλήθεια, και αυτό είναι που ενοχλεί την κυρία πρόεδρο. Προφανώς, συμφωνεί με τον τρόπο που το κράτος- τρομοκράτης δολοφονεί αθώους Παλαιστίνιους. Αχ, αυτός ο Χίτλερ με την αυστριακή καταγωγή του...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου