«Η Γερμανία κερδίζει από την βοήθεια προς την Ελλάδα»

Ο πρώην υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Χανς Άιχελ θεωρεί «σωστή» τη βοήθεια προς την Ελλάδα και προειδοποιεί την ΕΕ ότι θα απαιτηθεί χρόνος για την επίλυση των προβλημάτων. «Η Ευρώπη θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμη διαδικασία. Τα τεράστια προβλήματα της Ελλάδας δεν μπορούν να λυθούν μέσα σε λίγα χρόνια», τονίζει ο κ. Άιχελ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus στην έκδοση που κυκλοφορεί σήμερα (Δευτ. 4.7.11).


Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός αντικρούει τις κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον του ότι ως υπουργός Οικονομικών της τότε κυβέρνησης Σρέντερ είχε δεχτεί την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ. «Είχα ταχθεί υπέρ της ένταξης της Ελλάδας, επειδή η ΕΚΤ και η Κομισιόν στήριζαν την ένταξη αυτή μέσω των Εκθέσεών τους. Υπεύθυνοι για τις Εκθέσεις ήταν οι Wim Duisenberg, Otmar Issing και Pedro Solbes, πολιτικά πρόσωπα που χαίρουν μέχρι σήμερα μεγάλης εκτίμησης. Όλοι οι Υπουργοί Οικονομικών, Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων ακολούθησαν τις υποδείξεις τους», διευκρινίζει ο κ. Άιχελ.

Παράλληλα ο κ.Άιχελ τονίζει ότι «η Ελλάδα κατέβαλε μεγάλες και επιτυχημένες προσπάθειες υπό την πρωθυπουργία του Κώστα Σημίτη με στόχο την ένταξη στην ΟΝΕ. Οι προσπάθειες αυτές συνδέθηκαν με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού. Όλοι τότε στην Ευρώπη - με πρώτη την ΕΚΤ και την Κομισιόν - πιστεύαμε ότι η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και ότι θα μπορούσε να ενταχθεί, όπως και η Ιταλία. Ο κ. Σημίτης έχασε στη συνέχεια τις εκλογές και η συντηρητική κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία επέστρεψε δριμύτερη στην κακοδιαχείριση των δημοσιονομικών και στην πελατειακή πολιτική με δανεικά», λέει ο κ. Άιχελ.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός διαπιστώνει ότι μέχρι στιγμής η Γερμανία δεν πληρώνει, αλλά κερδίζει από τα πακέτα βοηθείας. «Γεγονός είναι πάντως ότι έχουμε αναλάβει από κοινού με τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης - και με τα άλλα κράτη της γης, όσον αφορά το ΔΝΤ - μεγάλα ρίσκα. Το εάν χρειαστεί να πληρώσουμε, θα κριθεί από την επιτυχία των μέτρων», επισημαίνει ο Χανς Άιχελ.

Κατά τον πρώην υπ. Οικονομικών της Γερμανίας σήμερα «δεν πρόκειται για μία κρίση του Ευρώ, αλλά για κρίση χρέους και για την συνεχιζόμενη κρίση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Πλήττονται κράτη με διαφορετικά νομίσματα, ακόμη και εντός Ευρώπης». Ο κ. Άιχελ τονίζει ότι «κρίση του Ευρώ θα υπάρξει, τη στιγμή που θα επιτρέψουμε την κατάρρευση της Ευρωζώνης».